Η πρώτη αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή μετά την αίτηση παύσης του

Η Εισαγγελία καταχώρησε σήμερα αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Article featured image
Article featured image

Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα και τον τελικό λόγο θα έχει η δικαιοσύνη, δηλώνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος μέσω γραπτής δήλωσής του απαντά στην καταχώρηση αίτησης για παύση του στο Ανώτατο Δικαστήριο από τους δικηγόρους του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη «η υλοποίηση των αντιποίνων δρομολογήθηκε εδώ και μήνες και τώρα μπαίνει στην τελική της φάση», ενώ σημειώνει πως η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα «θα φέρει την κάθαρση και θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανεί αυτός, του οποίου η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη».

«Η υλοποίηση των αντιποίνων δρομολογήθηκε εδώ και μήνες και τώρα μπαίνει στην τελική της φάση, με την καταχώρηση σήμερα αίτησης, για την παύση μου από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά», αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτης, ο οποίος προσθέτει πως «το δίδυμο της Νομικής Υπηρεσίας» πιστεύει ότι αυτός είναι ο τρόπος να τον εκδικηθεί, τόσο για το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβίβασε στην Αρχή τις συγκεκριμένες καταγγελίες, καθώς επίσης και άλλες καταγγελίες που εκκρεμούν, αλλά και για άλλα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σημειώνει ότι στις 20 Μαΐου του 2023 δημοσιογραφική ιστοσελίδα αποκάλυψε καταγγελία, που είχε διαβιβαστεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία, σχετικά με κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας από τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα, "με τη μία εξ αυτών να αφορά την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, στο οποίο μάλιστα εξακολουθεί να εργάζεται η σύζυγός του".

Επιπλέον, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει πως το βράδυ της ίδιας ημέρας «το ΡΙΚ έκανε ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα και μας ζήτησε σχόλια και επιβεβαιώσαμε απλώς ότι λάβαμε την καταγγελία και ότι τη διαβιβάσαμε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «την επόμενη ημέρα 21.5.2023 ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα προδιάγραψε τα αντίποινα που σκόπευε να λάβει η Υπηρεσία του αφού, εν είδει απειλής, έκανε αναφορά σε ‘εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης’, ‘επικίνδυνη συμπεριφορά’ και ‘αυθαιρεσία και κακοπιστία’, στα οποία πρέπει να ‘δοθεί ένα τέλος’».

Επίσης, αναφέρει ότι «στις 23.5.2023 ο Γενικός Εισαγγελέας κατηγόρησε τη λαλίστατη Ελεγκτική Υπηρεσία ότι με στοχευμένο τρόπο λασπολογεί και δημιουργεί μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων, και προανήγγειλε και εκείνος ότι ‘είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να σταματήσει’», για να σημειώσει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως «αν δεν αποδείξει τις καταγγελίες πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες».

«Τις ίδιες απειλές», πρόσθεσε, «επανέλαβε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, κάνοντας αναφορά σε παύση και πολύ πρόσφατα ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα σε συνέντευξη του σε εφημερίδα».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τονίζει πως «οι ανυπόστατες κατηγορίες που οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας εκτοξεύουν με κάθε ευκαιρία εναντίον μου και εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επιτέλους θα μπορούν να τύχουν απάντησης ενώπιον ανεξάρτητων και αδέκαστων κριτών και συγκεκριμένα ενώπιον του Συμβουλίου», ενώ εκφράζει την πεποίθηση πως «η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα θα φέρει την κάθαρση και θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανεί αυτός του οποίου η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη, δηλαδή τόσο κακή, τόσο μεμπτή, ώστε να καθιστά το πρόσωπο που είναι υπόλογο γι' αυτήν, ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του ή να δημιουργεί, ευλόγως, αμφιβολίες σε τρίτους, αντικειμενικά κρίνοντες, ως προς την καταλληλότητα του να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του κατά τρόπο έντιμο, ορθό και εξυπηρετούντα το δημόσιο συμφέρον, το οποίον το αξίωμα προορίζεται να εξυπηρετεί».

«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα και τον τελικό λόγο θα έχει η δικαιοσύνη. Είναι η ειλικρινής πεποίθησή μου ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ μου και ότι το αισθητήριο της κοινωνίας θα αποδειχθεί ορθό. Από πλευράς μου, θα κάνω ότι είναι δικονομικά δυνατό ώστε η υπόθεση να φθάσει μέχρι το τέλος για να λάμψει η αλήθεια», υπογραμμίζει.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ακόμα πως ταυτόχρονα με την πιο πάνω «επίθεση» η Υπηρεσία του θα αποκρούσει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για δήθεν εκσυγχρονισμό και συμπληρώνει πως «όπως προκύπτει, θα έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε δύο μέτωπα της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας».

Καταληκτικά, αναφέρει ότι «ευτυχώς, το Σύνταγμα, το δίκαιο και η αλήθεια είναι ισχυρότατοι σύμμαχοι», για να προσθέσει πως ο ίδιος ούτε φοβάται, ούτε και ανησυχεί».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ