Τι θα γίνει στο Sirena Bay; [ΒΙΝΤΕΟ]

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο ίντερνετ εδώ και μερικές ώρες, μας ενημερώνει ότι κάτι συμβαίνει στο Sirena Bay τις τελευταίες μέρες.

 


Article featured image
Article featured image

Και όσο και να πεις, η εικόνα με τις μπουλντόζες σε μια γραφική παραλία από την οποία τα τελευταία καλοκαίρια έχουμε αποκομίσει οι πλείστοι ωραίες εμπειρίες, σίγουρα δεν είναι και το πιο συνηθισμένο φαινόμενο.

Παρόλα αυτά, σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος που είναι εκεί, όποιος κι αν είναι αυτός.

Δοκιμάσαμε αρχικά να μιλήσουμε με τους ιδιοκτήτες του Sirena Bay Restaurant & Bar αλλά δυστυχώς δεν καταφέρουμε να τους πετύχουμε...

Αμέσως μετά, πήραμε στο τηλέφωνο τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, κύριο Θεόδωρο Πυρίλλη, ο οποίος σίγουρα θα μπορούσε να μας κατατοπίσει σχετικά.


Παρόλο που η μελέτη προνοούσε να γίνει τοίχος αντιστήριξης με μπετόν, εμείς επιμείναμε να μην μπει τσιμέντο. Η παραλία θα διαμορφωθεί με φυσικές πέτρες και όχι με μπετόν.


«Ο λόγος που γίνονται τα έργα», απ’ ότι μας είπε, «είναι γιατί υποχωρεί το έδαφος και επίσης γιατί υπάρχει πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα».

«Υπάρχει η σχετική άδεια για τα έργα, η οποία προέκυψε από σχετική μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Και παρόλο που αυτή προνοούσε να γίνει τοίχος αντιστήριξης με μπετόν, εμείς επιμείναμε να μην μπει τσιμέντο. Αυτό που θα γίνει θα είναι κάτι ανάλογο με τα έργα που έγιναν δίπλα στο Crystal Springs. Η παραλία θα διαμορφωθεί με φυσικές πέτρες και όχι με μπετόν».

 




In 2009 I began a 4 year residency as DJ for the beautiful Sirena Bay Restaurant & Bar, I had visited the previous winter and was struck by the natural setting of this wonderful venue and beach. So few places were left in Cyprus that could stand up to Sirena for pure Natural Beauty. This winter as you can see from the attached video, Paralimni Municipality have decided to 'develop' Sirena and they are currently turning it into a concrete paradise I am sure. Who can say why the municipality felt the need to develop this area and take away its natural beauty but I implore you all to contact them if you feel Sirena was a last bastion of nature and unspoilt Cyprus. Feel free to share this video and spread the word.


Posted by John Lime on Monday, 18 January 2016


 

Και με το πράσινο; Τι θα γίνει με το πράσινο και τα καλάμια, στοιχεία τα οποία στην ουσία αυτά είναι που έδιναν στο Sirena Bay τον γραφικό χαρακτήρα που απέκτησε; Μια απορία που προφανώς θα την έχουν πολλοί.

Ο Δήμαρχος μάς διαβεβαίωσε ότι θα φυτευτούν δέντρα, μέρικος συγκεκριμένα, ένα κυπριακό δέντρο, το οποίο μάλιστα το έχουν δοκιμάσει ήδη εδώ και μια τετραετία για να δουν ότι μπορεί όντως να αντέξει τις ιδιαίτερες συνθήκες κοντά στη θάλασσα, με την αλμυρότητα του εδάφους. Σε ότι αφορά στα καλάμια, «αν τα φυτέψουμε τώρα, μέχρι τον Μάιο θα γεμίσει και πάλι η περιοχή», λέει ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι κάποια καλάμια θα παραμείνουν.

 



«Η παραλία είναι γεμάτη με μπάζα. Είχε μπαζωθεί παλαιότερα, ενώ η μελέτη για τα έργα που ξεκίνησαν τώρα έγινε πριν από μια 10ετία. Ουσιαστικά, τώρα αφαιρούνται τα μπάζα -μέχρι και λάστιχα βγάλαμε που ήταν κρυμμένα κάτω από το χώμα-, ενώ θα μπουν πέτρες για να σταματήσει να μετακινείται το έδαφος προς την θάλασσα. Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί. Κι αν είναι κάποιοι που αντιδρούν, να μας κρίνουν μόλις δουν το αποτέλεσμα» καταλήγει ο Δήμαρχος.

 



Το μόνο σίγουρο είναι πως, η παραλία σίγουρα θα διευρυνθεί και σίγουρα θα αλλάξει ο όποιος γραφικός-απόμερος-ιδιωτικός (σε εισαγωγικά ή μη) χαρακτήρας της. Παρόλα αυτά, αν είναι όντως επιβεβλημένη η ανάγκη για τα έργα, βάση και της σχετικής μελέτης, δεν έχουμε παρά να ποντάρουμε στις καλές προθέσεις του Δήμου και των ανθρώπων του και εννοείται πως περιμένουμε να δούμε το πολύ πράσινο που υπόσχεται ο Δήμαρχος

Πέραν από τα δέντρα που θα φυτευτούν εκεί, στόχος είναι «να γίνουν καταπράσινες όλες οι παραλίες του Δήμου», συμπληρώνει ο κύριος Πυρίλλης.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ