Μακάβρια ανακάλυψη: Μια ακρωτηριασμένη οικογένεια θαμμένη στη «Φωλιά του Λύκου»

Η διαβόητη «Φωλιά του Λύκου» φαίνεται ότι κρύβει και άλλα (φρικτά) μυστικά.

Article featured image
Article featured image

Πέντε σκελετούς με κομμένα τα άνω και κάτω άκρα ανακάλυψε στην Πολωνία ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος που πραγματοποιούσε ανασκαφές. Το θέμα θα ήταν αποκλειστικά και μόνο αστυνομικού ενδιαφέροντος αν η τοποθεσία ήταν οποιαδήποτε άλλη και όχι η «Φωλιά του Λύκου» («Wolfsschanze»), δηλαδή το χιτλερικό αρχηγείο στο Ανατολικό Μέτωπο. Το καταφύγιο βρίσκεται κοντά στο χωριό Γκέρλιτς, στη βορειοανατολική Πολωνία και εκεί οι ηγέτες των Ναζί -μεταξύ αυτών και ο Χίτλερ- πέρασαν μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

wolfs-lair-hitlers-bunker-1-740.jpg
Το καταφύγιο του Χίτλερ στη Φωλιά του Λύκου.



Η Repubblica έγραψε ότι τα μακάβρια ευρήματα εντοπίστηκαν «κάτω από το κρεβάτι του Χέρμαν Γκέρινγκ», του Ναζί εγκληματία πολέμου και αρχηγού της Γκεστάπο, και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά: «Ποιος τους σκότωσε; Μήπως ο θάνατός τους ήταν τελετουργικός, κατά τη διάρκεια κάποιας τελετής, όπως δείχνουν ορισμένα στοιχεία;». Πάντως η εκδοχή της τελετουργικής δολοφονίας κεντρίζει το ενδιαφέρον, αφού είναι πασίγνωστη η ροπή του ιστορικού ναζισμού στον αποκρυφισμό.

Επίσης, ερωτήματα προκύπτουν ως προς την ταυτότητα των θυμάτων, τον χρόνο του θανάτου τους, αλλά και το κατά πόσον ο Γκέρινγκ γνώριζε ότι οι σκελετοί βρίσκονταν εκεί ενόσω ζούσε στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι τα λείψανα ανήκαν πιθανότητα σε μια οικογένεια και αφορούν σε τρεις ενήλικες, έναν έφηβο και ένα νεογέννητο μωρό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Latebra, που εδρεύει στο Γκντανσκ. Τα πέντε πτώματα ήταν τοποθετημένα το ένα κοντά στο άλλο, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση.

whatsapp-image-2024-04-22-at-19-54-38-1.jpg



Το ιστορικό συγκρότημα της «Φωλιάς του Λύκου» διέθετε περί τα σαράντα κτήρια και ήταν καλά κρυμμένο μέσα στα δάση, σε μια έκταση 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μάλιστα, ανατινάχθηκε από τους ίδιους τους Γερμανούς κατά την υποχώρησή τους για να μην πέσει στα χέρια του προελαύνοντος σοβιετικού στρατού. Ο Χίτλερ πέρασε εκεί συνολικά σχεδόν τρία χρόνια. Το φρούριο ήταν επίσης, ο τόπος της Επιχείρησης Βαλκυρία, μιας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας κατά του Χίτλερ τον Ιούλιο του 1944.

Ωστόσο, η περιοχή προσελκύει ακόμη και σήμερα ερασιτέχνες αρχαιολόγους και κυνηγούς θησαυρών, κυρίως Πολωνούς και Γερμανούς. Ένας από αυτούς, ονόματι Γενς Χλάφεκ, βρήκε ένα παλιό ξύλινο πάτωμα στον χώρο του καταφυγίου του Γκέρινγκ. Άρχισε να σκάβει και έτσι έκανε τη μακάβρια ανακάλυψη τον περασμένο Φεβρουάριο.

whatsapp-image-2024-04-22-at-19-54-38.jpg



Υπάρχει βέβαια, διχογνωμία περί του αν τα άκρα των πέντε αποκόπηκαν ή απλώς αποσυντέθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, έτσι προς το παρόν τίποτε δεν επιβεβαιώνεται. Ούτε ο θάνατος αυτών των πέντε ανθρώπων μπορεί να τοποθετηθεί χρονικώς από τους αρχαιολόγους – ακόμη τουλάχιστον. Ένα σημαντικό επόμενο βήμα είναι να βρεθεί η ηλικία των λειψάνων με τη χρήση ραδιοχρονολόγησης άνθρακα. Είναι πάντως, πιθανόν να θάφτηκαν ζωντανοί κατά την κατασκευή του καταφυγίου του Γκέρινγκ. Επίσης, κανένα από τα πτώματα δεν έφερε ίχνη από ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, γεγονός που δεικνύει ότι τα πτώματα πιθανότατα ξεγυμνώθηκαν πριν τοποθετηθούν εκεί.

Οι εικασίες αφθονούν επίσης, για το αν ο Γκέρινγκ γνώριζε ότι τα πτώματα ήταν θαμμένα κάτω από το σπίτι του ή αν είχαν εναποτεθεί εκεί μετά τον πόλεμο. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η οικογένεια θα μπορούσε να έχει πέσει θύμα μαζικής δολοφονίας, που πιθανώς -αλλά όχι απαραίτητα- έγινε από τους Ναζί. Οι Πολωνοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα.

Όσοι, πάντως, είχαν την εντύπωση ότι η «Φωλιά του Λύκου» δεν έκρυβε άλλα μυστικά, εξεπλάγησαν.

3224.jpg
Ο Χέρμαν Γκέρινγκ με τον Αδόλφο Χίτλερ (αριστερά) και τον Μπενίτο Μουσολίνι (πίσω) στη Φωλιά του Λύκου το 1944.



Ο Γκέρινγκ, ο διορισμένος αναπληρωτής και διάδοχος του Χίτλερ, και επικεφαλής της Luftwaffe (Γερμανική Πολεμική Αεροπορία), ήταν ο υψηλότερος αξιωματούχος των Ναζί που δικάστηκε στη Νυρεμβέργη. Αυτοκτόνησε με ένα χάπι κυανιδίου το 1946 την παραμονή της προγραμματισμένης εκτέλεσής του.

Με πληροφορίες από Repubblica, Guardian, CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ